De Reis van de Held

Jouw Organisatie als Protagonist in een Episch Verhaal

 

Stel je voor: jij bent de held in een groots avontuur. Je staat aan het begin van een reis die je leven zal veranderen. Je hebt een droom, een missie die je wilt volbrengen, maar de weg ernaartoe is bezaaid met obstakels en uitdagingen. Klinkt als het plot van een blockbuster? Misschien wel, maar het is ook de essentie van het ondernemen en leiden van organisaties.

 

De Kracht van Storytelling in Organisaties

In het Business Expedition Canvas staat de held centraal. Maar waarom? Omdat verhalen de kracht hebben om te inspireren, te verbinden en richting te geven. Door je organisatie te zien als de held in een episch verhaal, creëer je een narratief dat mensen raakt en in beweging brengt.

 

Wie is de Held in Jouw Verhaal? 

In het Business Expedition Canvas kan de held verschillende vormen aannemen:

 

1. Een Individu: Jij als ondernemer of leider

2. Een Team: Je kerngroep die samen de missie draagt

3. De Hele Organisatie: Van de werkvloer tot de boardroom

4. Een Netwerk: Een ecosysteem van partners en stakeholders

 

Wie de held ook is, het is cruciaal dat je deze duidelijk definieert. Want de held bepaalt het perspectief van waaruit je de reis gaat vormgeven.

 

De Wereld om Je Heen

In het canvas kijkt de held uit over de wereld. Deze wereld representeert de context waarin je opereert. Het is de markt, het zijn je klanten, je concurrenten, de maatschappelijke ontwikkelingen. Door deze wereld in kaart te brengen, krijg je inzicht in de kansen en bedreigingen die op je pad komen.

 

Droom vs. Nachtmerrie

Aan de ene kant van de wereld staat de zon, symbool voor je droom. Aan de andere kant de maan, die de nachtmerrie vertegenwoordigt. Deze polariteit geeft spanning aan je verhaal:

 

De Droom: Wat is de ultieme missie die je wilt volbrengen? Welke positieve impact wil je maken?

De Nachtmerrie: Wat is het scenario dat je koste wat kost wilt voorkomen? Wat houdt je ‘s nachts wakker?

 

Door beide kanten te verkennen, creëer je een compleet beeld van je motivaties en drijfveren.

 

De Opgaven en Beproevingen: Jouw Bergtoppen 

Tussen droom en nachtmerrie liggen de opgaven en beproevingen, voorgesteld als bergtoppen. Dit zijn de cruciale uitdagingen die je moet overwinnen om je droom te realiseren en je nachtmerrie te voorkomen. Door deze opgaven te identificeren, maak je je missie concreet en kun je er actie op ondernemen.

 

Van Dromen naar Doen

Nu je weet wie de held is, hoe de wereld eruitziet en wat de opgaven zijn, is het tijd voor actie. In het canvas werk je dit uit in:

 

1. Strategische Routes: De wegen die je kunt bewandelen om je doelen te bereiken

2. Mijlpalen: De belangrijke momenten die aangeven dat je op de goede weg bent

3. Stappen: De concrete acties die je neemt om van mijlpaal naar mijlpaal te komen

 

Mensen en Middelen: Je Bondgenoten en Hulpmiddelen 

Geen held staat er alleen voor. In het canvas verken je:

 

Mensen: Wie heb je nodig om je missie te volbrengen? Hoe beweeg je van een losse ‘crowd’ naar een hechte ‘community’?

Middelen: Welke resources zijn essentieel voor je reis? Hoe zet je bestaande ‘heritage’ in om nieuwe ‘legacy’ te creëren?

 

Jouw Heldenverhaal Begint Nu

Het Business Expedition Canvas nodigt je uit om je organisatie te zien als de held in een groots avontuur. Door dit perspectief te omarmen, transformeer je strategische planning van een droge oefening naar een inspirerende ontdekkingsreis.

Dus, avontuurlijke ondernemer, ondernemende leider, ben je klaar om jouw heldenverhaal te schrijven? Pak het Business Expedition Canvas erbij en begin je reis. Want onthoud: elke grote onderneming begint met die eerste, moedige stap.

Hendrik Martens
Hendrik Martens

Ik hou van avonturen in 'de vrije natuur' en ben groot fan van documentaire films en biografische reisverhalen. Als co-creatiepionier en -gids houd ik mij bezig met het inspireren, uitdagen en ondersteunen van lerende organisaties, om zo hogere doelen te bereiken.

Artikelen: 31

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder je e-mailadres in om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *